Alimentația după sterilizarea pisicii


Ce este sterilizarea?
Sterilizarea pisicii sau a motanului constă în manopera chirurgicală numită ovariohisterectomie respectiv orhidectomie, ce are multe urmări favorabile: prevenirea înmulţirii necontrolate a pisicii, reducerea riscului apariţiei anumitor afecţiuni (printre care şi cancerul), mărirea perioadei de viaţă, prevenirea comportamentului asociat cu maturitatea sexuală, reducerea impulsurilor agresive.

Studiile de specialitate susțin că prin operația de sterilizare, se reduce considerabil riscul apariției tumorilor mamare, mai ales daca sterilizarea este facută inainte de primul ciclu de călduri. Sterilizarea previne apariția piometrului, lactațiile nervoase, chisturile ovariene și a prolapsului uterin. În cazul masculilor, instinctul de marcare a teritoriului este eliminat, aducând o mare bucurie proprietarilor de motani.

Alimentația după sterilizare

Înainte de sterilizare, metabolismul animăluțelor noastre se auto-adaptează la cerințele energetice variabile. Pisica manâncă atat de mult încât reușește să-și acopere cerințele proprii de energie. După sterilizare ea își pierde această capacitate și mănâncă mai mult decât este necesar, acest fapt ducând la probleme de greutate atragând după sine tulburări locomotorii, probleme de igienă proprie, disfuncții hepatice și ale aparatului cardio-vascular. De cele mai multe ori alimentația necorespunzătoare după sterilizare poate atrage după sine tulburări ale aparatul urinar, cum ar fi litiaza urinară.

Există două variante de nutriție ce pot fi alese după sterilizare:

Varianta I în care animalul prezintă o predispoziție sau a dezvoltat deja afecțiuni pe care sterilizarea le amplifică (obezitate sau litiaza urinară), iar în cazul acesta este indicată administrarea pe toată durata vieții a unei diete veterinare (Trovet, Royal Canin, Hill’s).

Varianta a II-a în care aceste afecțiuni nu sunt prezente și putem administra o hrană obișnuită, completă, dar care să fie adaptată pentru a nu aduce în alimentație ingrediente ce vor predispune animalul la obezitate sau litiaze. O astfel de hrană este reprezentată de toate sortimentele Acana sau Orijen deoarece conțin în mod natural în forma cea mai ușor asimilabilă, toti aminoacizii esențiali (cum ar fi carnitina și taurina, reducând în același timp la cantitatea ideală substanțe ce ar putea favoriza litiazele). În plus, aceste tipuri de hrană sunt în totalitate fără cereale și cartofi, având astfel un conținut de carbohidrați minim și o încărcătură glicemică extrem de mică, neegalată de niciun alt tip de hrană, ceea ce va preveni îngrășarea.

Dieta cu o mâncare dedicată pisicilor sterilizate trebuie luată în considerare cât mai curând posibil, deoarece după chiar 48 de ore de la sterilizare, apetitul pisicii crește cu 20%, în timp ce consumul ei energetic scade cu 30%.

Mâncarea specială pentru pisicile sterilizate în general conține carnitină (aminoacid), substanță care transformă celulele de grăsime în energie, mai puțini carbohidrați cum ar fi amidonul – polizaharidă care stimulează foamea, un conținut redus de grăsimi și un conținut ridicat de proteine pentru stimularea musculaturii.

Nivelul proteic din hrana destinată pisicilor sterilizate ar trebui să se situeze între 31%-37%, conținutul de fibre 1,4%, cenușă brută între 6%-8,4%. Cât mai puțină cenușă înseamnă cât mai puține reziduri, deci o hrană cu ingrediente de calitate, ușor asimilabile.

Totodată mâncarea ar trebui să fie suplimentată cu vitamine, minerale și aminoacizi: Calciu, Fosfor, Sodiu, Potasiu, Magneziu, Vitaminele E, C, D3, A, Betacaroten, Taurină.

Alimentația industrială prezintă avantajul mixării acestor ingrediente în cantitățile optime în funcție de necesarul metabolic al pisicilor după sterilizare, și are în vedere chiar și vârsta animalului la momentul sterilizării.

Produsele super-premium (sau cele  Biologic Apropiate) conțin ingrediente de cea mai bună calitate, nivelul conservanților și antioxidanților fiind redus la un minim necesar iar riscul ca unele ingredientele să fie alergene sau declanșatoare de intoleranțe digestive este aproape nul.

Urmând cu strictețe cantitățile de hrană indicate de către fiecare producător de hrană special destinată animalelor sterilizate, raportându-ne la greutatea animalului și activitatea de mișcare zilnică, vom găsi formula corespunzătoare menținerii unei greutăți optime post-sterilizare și implicit a unei stări de sănătate ideale.

Recomandări:

Trovet Cat Urinary Struvite – sac 10 kg

Trovet Cat Weight & Diabetic – sac 3 kg

Royal Canin Cat Neutered Young Female – sac 3,5 kg

Royal Canin Cat Neutered Young Male – sac 3.5 kg

Hill’s Science Plan Adult Urinary Healthy Sterilised Cat – sac 3 kg

Hill’s Science Plan Sterilised Cat Young Adult cu Pui – sac 3.5 kg

Hill’s Science Plan Feline Sterilised Cat Young Adult cu Somon – plic 85 g

Hill’s Science Plan Feline Sterilised Cat Young Adult cu Curcan – plic 85 g

Hill’s Science Plan Feline Sterilised Young Cat cu Pui –  plic 85 g

Nuevo Cat Pui & Orez pentru pisici sterilizate – plic 85 g

Orice sortiment Acana și Orijen pentru pisicile care nu au dezvoltat afecțiuni în urma sterilizării.

Caută aici hrana optimă pentru pisica ta sterilizată. Nu uita să arunci o privire și la secțiunea de accesorii pentru pisici fie că ești în căutare de jucării și boluri sau litiere și nisip.

Related Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *