Cum citim corect eticheta hranei pentru câini și pisici?

Ce trebuie și ce nu trebuie să conțină hrana câinilor și pisicilor?

Cum citim eticheta pentru a nu fi păcăliți?

Dacă țineți cu adevărat la animalele dumneavoastră de companie nu e de ajuns să cumpărați o hrană scumpă. Citiți cu mare atenție ce scrie pe etichetă pentru că, deși producătorii sunt obligați să afișeze compoziția, anumite moduri de afișare a ingredientelor vă pot induce în eroare.

Va trebui să țineți cont de câteva aspecte.

În primul rând e necesar să știți ce trebuie să conțină hrana recomandată animalului dumneavoastră de companie. Să aveți în minte faptul că și pisicile și câinii sunt animale carnivore după toate dovezile anatomice (chiar dacă unii și alții încearcă să va spună altceva), așadar în hrana lor va trebui să se găsească preponderent carne, alături de mici cantități de fructe, legume și ierburi.

Carnea (ca dealtfel și celelalte ingrediente) trebuie să fie pe cât de mult posibil proaspătă la momentul preparării și bineînțeles integrală  (nu doar tendoane și piele, cum adesea se obișnuiește). Doar in aceste condiții poate conține nutrienții esențiali în cantitățile necesare.

În al doile rând e important să știți ce NU trebuie să conțină hrana recomandată animalului dumneavoastră de companie. Hrana carnivorelor NU trebuie să conțină tot ceea ce le face rău acestora: cereale înalt glicemice (grâu, porumb, orez etc) sau alte ingrediente cu indice glicemic înalt, încărcate de amidon (cum ar fi cartofii sau tapioca). De asemenea, țineți cont că ceea ce apare în categoria “aditivi” reprezintă adaosuri de natură sintetică, astfel că o listă cu cât mai puțini aditivi înseamnă că nutrienții vin natual, din ingredientele conținute, ceea ce e de dorit.

Acum că știți ce anume căutați pe etichetă, mai trebuie doar să învățați sau să vă reamintiți să citiți “printre rândurile “ acesteia.

Obligatoriu prin lege, ingredientele sunt înscrise pe etichetă în ordine descrescătoare a cantității lor, cu greutatea de dinainte de a fi introduse în procesul de preparare a produsului finit. Primul ingredient din lista este cel care reprezintă cantitatea cea mai mare dintre toate ingredientele ce constituie hrană iar ultimul va fi ingredientul cu cea mai mică pondere în rețetă.

Astfel, dacă primul ingredient din listă este de exemplu “Carne de vită”, acesta va fi în procent mai mare decât oricare alt ingredient ce este afișat, lucru ideal într-o hrană de carnivore. Atenție însă, dacă nu e însoțită de titulatura de „proaspătă„ sau de titulatura de „crudă„,  aveți de-a face cu făină de carne, care de cele mai multe ori reprezintă făină din ceea ce rămâne după procesarea bucăților valoaroase pentru consumul uman (din fericire există și făină din carne integrală, cu o calitatate excelentă). De asemenea, dacă un ingredient (animal sau vegetal) nu e însoțit de titulatura de “integral”, șansele să avem de-a face doar cu partea nevaloroasa sunt uriașe.(de exemplu la ouă, doar coaja).

Dacă lista de ingrediente conține enorm de multe titluri, din nou ar fi bine să intrați în alertă. Gândiți-vă că acele multe ingrediente constituie în final un întreg, în situația de față, hrana câinelui sau a pisicii. De exemplu, dacă avem 50 de ingrediente, este clar că întregul acela va fi constituit din câte puțin din fiecare ingredient, de multe ori prea puțin ca să însemne un beneficiu nutrițional. Astfel, vă veți confurnta cu situația în care dintr-un kilogram de hrană pentru carnivore aveți doar 30 sau 40 de grame de carne (din păcate, acest lucru se întâmplă mult prea des). Cu cât mai mică lista de ingrediente, cu atât mai multă pondere cantitativă va fi din fiecare dintre ele. Unii producători, de bună credință, afișează exact cantitățile din fiecare ingredient conținut, asigurând astfel o transparență totală.

Știind acestea, încercați să evaluați fiecare hrană pe care o cumpărați câinelui sau pisicii. Cu cât veți citi mai multe etichete, cu atât vă veți minună cât de mult încearcă anumiți producători să ascundă lipsa de valoare a compoziției, dar veți identifica și pe cei câțiva, care chiar își doresc să mențină sănătatea animalelor și nu în ultimul rând liniștea și încrederea iubitorilor lor.

Vă reamintim că toate produsele pe care le găsiți în magazinul nostru au fost selecționate cu atenție de către medicii noștri veterinari, din portofoliile celor mai premiați la nivel mondial producători de hrană pentru animale de companie. Vi le recomandăm cu drag și încredere!

Related Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *