FICATUL, UN ORGAN PENTRU CARE ALIMENTATIA ARE UN ROL VITAL

FICATUL, UN ORGAN PENTRU CARE ALIMENTATIA ARE UN ROL VITAL

 

Putem asculta bataile inimii animalutului nostru de companie, putem auzi cum plamanii inhaleaza si expira aerul, chiar si stomacul si intestinele isi manifesta existenta…dar exista si organe ce “ lucreaza” in tacere .

Unul din cele mai importante ,  o adevarata “uzina” care indeplineste sute de functii  de importanta vitala,  este ficatul. Dintre cele mai importante procese pe care le indeplineste acesta putem enumera :

 • Transformarea substanțelor toxice în substanțe inerte sau mai puțin toxice, care pot fi apoi excretate din organism.
 • Defalcarea proteinelor ( proces in care se formeaza amoniac toxic, pe care ficatul îl transformă în uree, care apoi poate fi excretat de organism )
 • Rol in sistemul imunitar ( neutralizarea a diversi factori externi patrunsi in organism, in general toxine)
 • Rol primordial în aprovizionarea cu energie a organismului ( prin metabolizarea lipidelor și producția de glucoză )
 • Rol secretor ( loc de producție a bilei, care este necesara pentru o digestie eficientă și absorbție a grăsimilor )
 • Rol de stocare ( depozitează numeroase vitamine, precum vitamina A și vitamina B12, precum și o serie de microelemente esențiale )

Ca orice „luptator” ficatul sufera uneori suprasolicitari care lasa traume. Astfel acesta poate sa sufere distructii ale tesutului hepatic ce pot varia de la a fi usoare si trecute cu vederea datorita lipsei unor simptome evidente, pana la afectiuni grave manifestate prin incapacitatea ficatului de a-si mai indeplini functiile , asa zisa insuficienta hepatica.

Ce trebuie sa ne ingrijoreze ca simptome si sa ne duca cu gandul la o suferinta hepatica ?

 • Scăderea poftei de mancare;
 • Scăderea în greutate (prin proasta procesare în fact a nutrientilor);
 • Greata si voma
 • Icterul(colorarea in galben portocaliu a mucoaselor)
 • Urină colorată în exces, spre portocaliu (prin bilirubină în exces);
 • Scaunul mai decolorat, uneori alb ca chitul (datorită lipsei de producere a bilirubinei);
 • Oboseală extrema (ficatul stochează glicogen, rezerva de energie a organismului) ce poate merge până la comă;
 • Sângerări mucoase și cutanate (prin lipsa de sinteză a protrombinei și fibrinogenului și scăderea trombocitelor);
 • Ascita( mărirea abdomenului prin acumulare de lichide)
 • Tulburări ale somnului (somnolență ziua cu insomnie noaptea) – prin intoxicația cu substanțele ne-metabolizate de ficatul bolnav.

Ce trebuie sa facem, cum trebuie sa ne comportam cand suspicionam o problema hepatica? Exista analize specifice de sange pe care majoritatea cabinetelor veterinare le pot efectua, analize care spun cu certitudine , daca si cat de afectat este ficatul. Ar fi de dorit sa mergem regulat pentru un control la medicul veterinar pentru ca vestea buna este ca ficatul e un organ cu o mare putere de regenerare, asa ca daca afectarea sa nu e foarte grava, printr-o conduita nutritionala corecta si speciala , putem avea ameliorare si insanatosire .

Accentul se pune în principal pe nutritie prin  reducerea stresului asupra ficatului, pentru a permite recuperarea acestuia

Alimentele dietetice specifice pot reduce povara asupra ficatului și pot ajuta la sprijinirea funcției hepatice. O ajustare a dietei poate avea un efect semnificativ asupra cantității de substanțe nocive la care sunt expuse celulele hepatice. În plus, metabolismul grăsimilor poate fi susținut de așa-numitele nutraceuticale. Cantitatea de proteine ​​și minerale poate fi optimizată pentru a atenua ficatul.

Una din cele mai bune optiuni este TROVET Hepatic, o dietă completă care poate fi utilizată pentru afecțiuni digestive și hepatice.

Având în vedere rolul important al ficatului în prelucrarea grăsimilor și reglarea metabolismului lipidic, este important să se furnizeze substanțe care să sprijine metabolizarea acestora.. ”Hepatic” este îmbogățit cu acești așa-numiți agenți lipotropici (de exemplu L-carnitină, lecitină și colină). Acestea reduc riscul acumulării de grăsimi în ficat, usureaza functionarea ficatul și susțin regenerarea țesutului hepatic.

Unele rase de câini sunt cunoscute ca având o anomalie genetică, care permite cuprului să se acumuleze în ficat. Atunci când o cantitate mare de cupru intră în organism prin intermediul dietei, acest lucru poate duce la deteriorarea gravă a țesutului hepatic.

Trovet Hepatic pentru câini are un nivel redus de cupru, pentru a preveni acumularea.( Deoarece nici o rasă de pisici nu are această anomalie genetică, nivelul de cupru din ”Hepatic”  pentru pisici nu este scăzut.)

Datorita faptului ca TROVET Hepatic este o hrana completa si in acelasi timp cu un gust deosebit , puteti folosi si ca preventie sau ca hrana pentru intreaga viata a cainelui sau pisicii, oricare din formele de prezentare existente , hrana uscarta sau delicioasele conserve.

Magazin de animale va pune la dispozitie produsul Trovet Hepatic pentru caini si pentru pisici la cel mai bun pret!

 

 

 

Related Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *